Официален спонсор на Левски, ЦСКА и Локомотив Пловдив

640 cfd0a55ebc23c1ca0edfc10338b5598e

Известният турски професор-онколог д-р Окан Кузхан е роден през 1969 г. в град Кютахия (Западна Турция), където завършва начално и средно образование. Получава стипендия от държавата и завършва с отличие военното училище „Ишиклар“. По-късно е приет във Военномедицинската академия. Дипломира се през 1987 г. с най-висок бал. През 2000 г. става специалист по вътрешни болести, през 2004 г. - онколог, а през 2009 г. защитава доцентура.

Областите на научен интерес по време на неговото членуване във  факултета са: интензивна химиотерапия и стволови трансплантации при злокачествени заболявания (включително хематологични), както и грижи за неизлечимо болни пациенти. Той има около тридесет медицински научни трудове, публикувани в международни медицински списания, и около четиридесет постери, представени на международни симпозиуми. Членува в Турската асоциация по онкология, Турската асоциация по хематология и Европейската асоциация по медицинска онкология. Оттегля се през 2011 г. и започва работа в частния сектор, в системата на здравна организация „Аджъбадем“.

Владее английски и немски език. В свободното си време дава уроци по класическа китара и изнася концерти в Турция. Счита, че музиката оказва влияние на здравето на човека. Интересува се и от фотография. Превел е редица световни произведения от английски и немски език на турски език.  Превел е пиесата на Фридрих Дюренмат "Die Panne, Fault" на турски език, избрана по-късно за архива на Държавния театър. Д-р Окан Кузхан е семеен, има дъщеря и син.

Известният специалист бе в Пловдив и консултира безплатно пациенти с онкологични заболявания.

Второ каре

Все по-често наши сънародници се насочват за лечение в чужбина, включително  и в съседна Турция с надеждата да открият ефективна терапия, особено по отношение на тежките болести. Някои от тях преминават през доста трудности, докато попаднат на точната клиника и подходящия специалист. От няколко години в България има представителство на Здравна организация „Аджъбадем”, която е водеща частна институция в областта на здравеопазването в южната ни съседка. Тя обединява 17 многопрофилни болници, 12 медицински центъра, застрахователно дружество, университет, в които всеотдайно работят 12 000 души персонал. Разполага с пет онкологични болници, оборудвани на световно ниво; една специализирана неврохирургична болница, особено  в областта на детската неврохирургия; четири трансплантационни центъра - за черен дроб, бъбреци и костен мозък; високоразвита болница по спортна медицина (една от четирите признати от FIFA болници за спортен травматизъм в света), офталмология, кардиохирургия, естетична и пластична хирургия, ортопедия; психиатрия, психология и урология; генетичен център с персонал над 300 души и много други. Всички тези болници, центрове, отделения са оборудвани с високотехнологична апаратура. Основен приоритет на „Аджъбадем” е ориентация към удовлетвореността на пациентите. През системата преминават ежегодно около 3 000 000 пациенти от над 40 държави.

Официален представител за България на веригата от болници и здравна система „Аджъбадем” в Република Турция е д-р Гюрай Ходжев - анестезиолог-реаниматор с дългогодишна практика по своята специалност.  Дълги години е работил в КАРИТ на Университетската болница в Пловдив. През 1998 година д-р Ходжев кандидатства и работи като анестезиолог-реаниматор в немската болница  „Юнивърсъл Груп” в Истанбул,  като през този период е имал професионални контакти и лечебна дейност в редица от известните болници там: Американска болница, болниците „Аджъбадем”, „Флорънс Найнтингейл”, Дж.Ф.Кенеди” и други. 

Идеята на д-р Гюрай Ходжев и здравна организация „Аджъбадем“ е всеки месец у нас  да идва изтъкнат турски специалист, който да консултира безплатно пациентите. Целта не е да бъдат насочвани пациенти за лечение в чужбина, а да се реализира правото на хората, сблъскали се с тежката диагноза за безплатно второ мнение, на базата на което те да вземат правилното решение. Д-р Ходжев, който е медиатор в този процес, казва: „Много е важно хората да бъдат ориентирани и насочени към правилното място. Защото не конкретната болница, а докторът е този, който лекува.“

Професор Окан КУЗХАН,  онколог. Работи в системата на Acibadem Healthcare Group

-Професор Кузхан, ракът ли е заболяването на бъдещето?

-Може би ще се окаже така. Все повече хора умират от онкологични заболявания. Преди време други страдания бяха на преден план. Например инфекциозните. Сега намалява броят на другите видове болести, а на преден план изпъкват канцерогенните. Но хората, които умират от рак, са все по-малко и по-малко. Една трета от всички ракови заболявания са напълно лечими, при една трета животът се удължава значително. Въпреки големия напредък в лечението, страхът на хората е голям. Те трябва да разберат, че когато се страхуват, си вредят много повече. Голяма част от тях, вместо да отидат на профилактични прегледи, си казват, че така или иначе ще си отидат, и не правят нищо. Затова искаме да разкажем за успехите и все повече хора да повярват, че ракът ще бъде победен.

- За кой вид рак най-трудно ще се намери лечение?

- По всяка вероятност за мозъчните тумори, тъй като са трудни за операция. Може да се каже, че са най-сложни. Но онкологичните заболявания в напреднал стадий, при които има метастази, също са сложни за медицината.

- Заговорихте за страх и профилактика. В тази връзка какъв е вашият коментар за Анджелина Джоли, която отстрани и двете си гърди заради висок риск от рак на гърдата? Смятате ли, че решението й е правилно?

- Тук много трябва да се внимава как се говори. Това е нейно лично решение. Всеки човек трябва да взема най-доброто решение за себе си и за своя живот. Аз мога да кажа, че на нейно място не бих направил такъв избор.

- Защо?

-Това е много подробна тема. Не съм сигурен, че нейното генетично изследване е направено. Пишат се много неща и не съм сигурен кое е предадено правилно. Когато се говори за генетични изследвания, трябва да бъдем много внимателни.  Ако аз бях жена и майка ми е болна от рак на гърдата, ще питам дали да си направя такъв генетичен тест. Ако го направя и той излезе положителен, ще знам, че съществува голяма вероятност да имам проблем с рак на гърдата в бъдеще. Но тези тестове не означават, че жената непременно ще се разболее от рак. Ако всеки започне да прави такова изследване и се окаже, че има вероятност, толкова много хора ще живеят с притеснението, че ще се разболеят. Което може никога да не се случи. Човек, който си направи такъв тест и той се окаже положителен, ще има големи проблеми в социалния живот. Постоянно ще живее в страх и тревога.

Всяка държава си има собствена политика. Например жените, които навърши 40 години, задължително трябва да правите веднъж годишно мамография и да има повече информация за самоизследване. Същото важи и за вагиналния секрет. Контролните прегледи не бива да се пропускат.

-Говорим за наследствена обремененост.  Има цели фамилии, които страдат от полипи на дебелото черво например, което представлява риск. Кога бихте препоръчали да започнат да се правят профилактичните изследвания в подобен случай?

-При семейна обремененост изследванията трябва да започнат няколко години по-рано от годините на роднината, на когото е поставена диагнозата. Поне две години по-рано.  

Сякаш се появяват все повече доказателства  за наследственост при канцерогенните заболявания. Какво е вашето мнение?

- Ракът в края на краищата е генетично заболяване, но не всеки рак е наследствен. 10 процента от тези болести могат да се считат като наследствени - от родителите към детето, но трябва да имаме предвид и факторите на околната среда.

- Професор Кузхан, занимавате се с интензивна химиотерапия. Ще намери ли медицината скоро начин да намали ужасните странични ефекти от химиотерапията?

- Здравната индустрия работи всеки ден за намаляване на тези ефекти. Правят се по-добри и пречистени препарати. Всеки ден четем за новостите. Нас това също ни притеснява и затова искаме да използваме лекарства с по-малко странични ефекти.

- Прицелната терапия част от това лечение ли е?

- Една добре химия означава, че трябва да се действа само върху  унищожението на раковата клетка. Това е идеята. Старите препарати унищожаваха и здравите клетки. Затова имаше косопад и повръщане. Но новите препарати се стремят да унищожат само туморната клетка. На това му се казва „умна терапия”.

- Какво новости ще предложат болниците на „Аджъбадем”?

- Всички научни работници на „Аджъбадем” постоянно работят върху новостите. Но няма нещо ново при нас, което го няма в целия свят. Така е, защото една новост не може веднага да се използва хората. Преди това се минава през страшно много изследвания. Това отнема много време, понякога и до 10 години. Надявам се, че ще има новости тепърва. Сега мога да кажа само, че те се приготвят в нашата „кухня”.  

- Те ще могат да се ползват и от българите, надявам се?

- Надявам се занапред всички в България и Турция да работим заедно, за да не се разкарват пациентите. Ние винаги можем да поканим лекарите на обучение при нас.

- Професор Кузхан, извън медицината вие се занимавате с фотография. Откога е тази страст и какви снимки обичате за правите - репортажни, портретни, пейзажни?

- Минавах през толкова красиви места и исках да ги споделя. Така започна страстта ми към фотографията. Снимам каквото видя, споделях го с приятелите си. За два дни в Пловдив направих 300 снимки. Те разказват повече от видеото. Ще поставя на работното си място една снимка, която да ми напомня за Пловдив.
Смятам, че е много безлично да снимам само сгради. Там, където има хора, е по-интересно.

- Свирите и на китара. Каква музика обичате да слушате и смятате ли, че музиката помага в оздравителния процес?

- Обичам класическа музика - Бах, Моцарт, има много хубави мелодии с турски мотиви. Музиката оказва въздействие върху по-доброто общо състояние,  но не може да се каже, че музиката лекува. Всичко при нас е много тежко и стресово и това, на което ме научиха болните, е, че животът е много кратък. Трябва да живеем много хубаво, много красиво и да правим добри неща.

Автор: Интервю на Мария КАРАБОЙЧЕВА

/Марица.бг

Counter